å miste et kjæledyr

Å miste et kjæledyr: Hvorfor kan de ikke leve like lenge som oss?

Alt skjer på en dag. Du skjønner det ikke før lenge etterpå. Det er jo dagen for glede: Valpen skal hentes, kattungen er leveringsklar eller omplasseringshunden kommer på sitt første besøk. Livet er fantastisk, du skal bli eier til en perfekt liten skapning som trenger deg. Dere skal fortsette livet sammen.

Alle er spente. Den som leverer fra seg dyret er litt vemodig, men håper det vil få et godt liv hos akkurat deg. For den som henter begynner en ny epoke. Livet blir delt inn i før og etter.

Det skjedde den dagen dere møttes. Du visste det ikke, ville ikke vite det, ville ikke tenke på det. At denne lyse, vennlige dagen skulle forvandles til en av dine tyngste dager en gang i fremtiden.

Den dagen dere møttes ble det bestemt at det vil komme en dag for sorg.

Vi mennesker lever lenge. Altfor lenge sammenlignet med våre firbente venner. En gang for mange år siden fikk jeg spørsmål om hvor gammel hunden min kunne bli; jeg svarte spontant 25 år! (til tross for veterinærutdannelsen trodde jeg nesten på det selv). Noen år etter ble spørsmålet stilt på nytt, nå litt mer tvilende. Kan hun virkelig bli 25 år? Kanskje femten hørte jeg meg selv si.

Nå har denne hunden startet på pensjonisttilværelsen. I familien min sier vi at hun er blitt pensjonist-puddel. Dosetten ligger fremme på kjøkkenet. Med tre diagnoser blir det mange tabletter om dagen. Jeg er takknemlig for legevitenskapen. Jeg er ikke klar for å miste henne enda. Hun er bare i sitt niende år.

Katter kan leve lenge, det er noe alle vet. Den eldste katten jeg har møtt ble 23 år.

Min egen katt døde noen dager før 1-års dagen sin. Lille søte Rubin hadde en medfødt nyresykdom. Det fantes ingen behandling. Det var helt ufattelig. Den mørke, tunge dagen kom mange år for tidlig.

Rubin vil ikke bli glemt. Vi var heldige som fikk lov til å bli kjent med hennes fantastiske personlighet. Og hvem kan vel glemme en katt som maler som en traktor bare man så vidt stryker henne over pelsen? Men jeg vil ha en ny katt. En ny sibirkattunge som kan fylle huset vårt med tøys og tull. Herje med huskatten vår og balansere på gardinstengene. Sorgen tar jeg med på kjøpet.