kirurgi

Kirurgi

Mange dyr vil en eller annen gang i løpet av livet ha behov for kirurgisk behandling.

De fleste eiere synes det er litt skummelt når kjæledyret skal i narkose. Vi har alle hørt skrekkhistorien om det enkle rutineinngrepet som gikk galt pga at individet ikke tålte narkosen. Det vil alltid være en liten risiko med å legge et dyr eller et menneske i narkose, det kan jeg ikke si at det ikke er. Selv om det er det du som eier trenger å høre, når du går fra dyret ditt som skal opereres. Det jeg kan si er at jeg vil gjøre  så godt jeg kan for at alt skal gå fint.  

Kirurgi på hund ved Kjæledeggen Dyreklinikk i Ålesund


På Kjæledeggen Dyreklinikk legges det vekt på følgende:


Nøyaktig vekt

Vekten til dyret blir journalført og brukes for å regne ut en individtilpasset dose av beroligende og narkosemiddel. Dette er viktig for alle dyr, men særlig viktig for små dyr der 500 gram opp eller ned kan ha mye å si for dosen.

Helseundersøkelse før operasjon

Alle rutineinngrep f.eks kastrering, utføres kun på friske dyr, oppdager jeg at dyret har en infeksjon venter jeg med operasjonen til dyret er friskt. Når dyret trenger operasjon pga akutt sykdom blir situasjonen annerledes. Da tilpasser jeg dosene utfra dyrets tilstand. Syke dyr blir lagt på intravenøst drypp for å opprettholde god sirkulasjon og væskebalanse.

Varmeputer

Jeg har kjøpt inn gode varmeputer som fungerer både isolerende og som stabilt liggeunderlag ved operasjon. I tillegg brukes det også varmeflasker og tepper. 

Temperatur

Vi har termostatstyrt oppvarming på operasjonsrom og oppstallingsrom. Operasjonsrommet holder en konstant temperatur.

Overvåkning

Jeg bruker pulsoxymeter som hjelpemiddel i overvåkningen av anestesien.Fra 1.september 2018 jobber jeg alene på klinikken. Det betyr i praksis at jeg henviser de pasientene som det ikke er mulig å utføre kirurgi på uten dyrepleier som medhjelper. 

Kunnskap

Kirurgi krever mye kunnskap og riktig utstyr. Jeg har investert i etterutdanning og avansert utstyr for å kunne gjennomføre kirurgiske inngrep med godt resultat. God smertelindring gjør at dyret kommer seg mye raskere etter operasjonen. Jeg tar ansvar for at dyret ditt skal få best mulig behandling. I noen tilfeller vil det bety at jeg henviser dere videre til en annen klinikk. Du som eier skal være trygg på at jeg gjør det jeg mener er best for pasienten.

Informasjon

Informasjon til eier er svært viktig. Du som eier vil ha stor innvirkning på det som skjer før og etter operasjonen, noe som kan påvirke hvor godt resultatet blir. Hunder og katter skal helst fastes de siste 12 timene før operasjon. Dette gjelder ikke kanin og gnagere, de skal ha tilgang til høy og vann også i transportburet på vei til klinikken, fordøyelsen deres har nemlig ikke godt av å faste.

Etter operasjonen er det svært viktig at du følger de råd som blir gitt. Alt avhengig av inngrep og diagnose kan det være aktuelt med bruk av halskrage/body, smertestillende medisiner, restriksjoner på mosjon, og kanskje bruk av diettfôr. Jeg har utarbeidet egne informasjonsark for operasjonene som blir utført ofte. Jeg legger vekt på å dele ut skriftlig informasjon, da det kan være vanskelig å huske på alt som blir sagt, når man får tilbake sin nyopererte venn!