røntgen og ultralyd

Røntgen og ultralyd

Røntgen og ultralyd gir mulighet til å visualisere indre forandringer i alle organsystemer.

Begge deler blir brukt i utredningen av syke pasienter. Alle organ har sin egen signatur og jeg ser etter avvik fra normalen. Røntgen og ultralyd utfyller hverandre, og jeg gjør ofte begge deler for å få et komplett bilde av sykdomstilstanden. Røntgen krever at det gis beroligende for å få plassert dyret slik at jeg får gode bilder. Ultralyd krever at pelsen blir barbert bort i det aktuelle området.

Drektig tispe?

Ultralyd blir også brukt til drektighetsdiagnostikk. Da undersøkes tispa selvfølgelig uten bruk av beroligende. Når det er en ønsket drektighet er det selvfølgelig stor stas med en positiv ultralyd. Og jeg skriver gjerne ut et bilde fra ultralydskjermen. Men skal dere vite nøyaktig hvor mange valper som blir født holder det ikke å telle på ultralyd. Det er mye som kan skje med valpene i løpet av drektigheten. Etter dag 55 kan jeg ta et røntgenbilde av buken til tispa, da er valpene store, og hodeskallene vises godt på røntgen. Av røntgenbildet kan jeg med sikkerhet si hvor mange det blir, noe som kan være greit å vite til fødselen.

HD og AD

Hofteleddsdysplasi (HD) og albueleddsdysplasi (AD). Dette er screening undersøkelser i regi av NKK. Målet er å forbedre hundeavlen. Det er ganske vanlig at oppdretteren til valpen din har kontraktfestet at hunden du har kjøpt skal røntges når den er gammel nok. Bildene tas på Kjæledeggen Dyreklinikk etter en bestemt prosedyre, brennes på cd og sendes inn til NKK for avlesing. Jeg har gått på kurs for veterinærer i regi av NKK, og er godkjent til å ta HD og AD bilder.