regler for reising med kjæledyr

Regler for reising med kjæledyr

Planlegger du å ta med kjæledeggen på ferie? Da er det viktig å sette seg godt inn i hvilke regler som gjelder.

Men før du pakker kofferten ber jeg deg tenke gjennom følgende: Å reise utenlands er en påkjenning for mange kjæledyr. Hva ville dyret ditt valgt hvis det fikk bestemme? Dino, for eksempel, liker seg jo godt hos mormor (godbiter i mengder), og en uke på dyrepensjonatet er bare spennende for en sosial labrador. Kanskje er hjemme best?

Hvis du bestemmer deg for at din firbente venn skal være med, tar du kontakt med ambassaden i landet du skal besøke. De kan gi deg en oversikt over hva dyret trenger av behandling og undersøkelser for å komme på besøk. Reglene varierer fra land til land. Husk at det er du som eier som har ansvaret for å sette deg inn i de lover og regler som gjelder.

På Mattilsynets nettsider finner du oversikt over reglene for å komme hjem igjen til Norge. Ta gjerne kontakt i god tid før avreise, slik at jeg kan hjelpe deg med å ordne det dere trenger. Reglene varierer noe alt etter hvor dere har vært. I tillegg kan det være aktuelt å ta flere vaksiner og parasittbehandlinger enn minimumskravet som er lovpålagt. Det kan være viktig for å beskytte helsen til dyret ditt mens dere er på tur. 

Hund klar for reise - Kjæledeggen Dyreklinikk i Ålesund

Det er mye å sette seg inn i for å kunne krysse landegrensene med kjæledyr. Det er lurt å bruke litt tid på Mattilsynet sine nettsider. Her er mye og god informasjon, se linker under.

Ved Kjæledeggen Dyreklinikk hjelper jeg deg med det du trenger for å gjøre dyret reiseklart. Du kan bestille time til ID-merking, pass, ormekurbehandling, vaksinering eller annet. Alt etter hvor du skal, vil jeg også gi informasjon om forebyggende tiltak for å hindre at kjæledeggen din pådrar seg sykdom i ferien. Det kan være aktuelt med forebyggende behandling mot flått, lopper og hjerteorm. Vaksine mot leptospirose anbefales til hunder som skal feriere i middelhavslandene.

Linker til veiledning fra Mattilsynet

På Sverigetur med hunden?
Slik reiser du med kjæledyret ditt
Dyrepensjonat rundt Ålesund
Reise med burfugl, gnagere og kanin til Norge
Reise med eksotiske dyr til Norge