tannbehandling

Tannbehandling

Kjæledeggen Dyreklinikk har ekstra kompetanse på tenner. Jeg har gjennom flere år bygd opp kompetanse og investert i kostbart utstyr. Det er nå både tannrøntgen og gassanestesi tilgjengelig på tannrommet. Røntgenbilder av tenner brukes for å vurdere tannhelsen hos dyret, akkurat som når vi er til tannlegen. Det er også et uvurderlig hjelpemiddel ved trekk av knekte tenner, for å være sikker på at man har fått ut hele roten. Jeg utfører tannbehandling på både hund, katt, kanin og gnagere. Modeller av tennene til hund og katt brukes ved borring og trekking. Modellene er også fine til å forklare deg som eier hva vi skal gjøre. Du vil alltid få prisoverslag før behandling. En tannbehandling med tanntrekk kommer som regel på en plass mellom 2500-7000 kroner. Jeg ønsker å formidle hva som ligger i prisen, slik at eier bedre kan forstå hvorfor tannbehandling koster penger: 

Jeg har investert i topp moderne utstyr for å kunne utføre jobben skånsomt og effektivt. Jeg har etterutdanning for å kunne gjennomføre tannarbeid så behagelig og trygt som mulig. Selve inngrepet er krevende, særlig siden tennene hos dyr har mye lengre røtter enn hos mennesker. Ved tanntrekk må ofte deler av kjevebeinet borres bort, for å blottlegge roten/røttene. Akkurat som ved andre kirurgiske inngrep kan det bli behov for både skalpell og sutur. Stingene som sys i munnen skal ikke fjernes, jeg bruker en spesialtråd som løser seg opp av seg selv i løpet av 3 ukers tid. Under inngrepet er dyret hele veien i full narkose, jeg er i tillegg nøye med å bruke lokalbedøvelse og generell smertelindring. Det har stor effekt på hvordan pasienten føler seg etter behandling.

Ved tannbehandling ved Kjæledeggen Dyreklinikk er du sikker på at jeg gjør det beste for at dyret skal komme seg gjennom inngrepet på en smertefri måte, at anestesien er så trygg som mulig, og at jeg tar kontrollrøntgen for å sjekke at alt ser bra ut etter inngrepet. Du vil få informasjon om hva du skal passe på i de kommende dagene, om dyret kan spise tørrfôr eller ikke, det er blant annet avhengig av hva som har blitt gjort. Tannpasientene har normalt rask rekonvalesens, ofte er de tilbake i toppform få dager etter inngrepet. For noen har livskvaliteten steget flere hakk, kanskje er de smertefri for første gang på lenge. Det er verdt prisen.

Katten Tiger pusser tenner - Kjæledeggen Dyreklinikk  Ålesundi

Susann Remme lærte sin egen Tiger å pusse tenner. Han ble så flink at han til slutt tok over tannbørsten selv.

Forebyggende

Fokus på tannhelse og tannproblemer hos kjæledyr startet på slutten av 90-tallet. Det er et tankekors at over 90 % av alle tannproblemer blir oppdaget hos veterinæren. Etter behandling vil erfaringsmessig 90 % av eierne merke at dyret virker gladere og mer opplagt. Eierne merker oftest ingenting før behandling, det er verdt å merke seg at de fleste dyr spiser like mye som før, selv om de har problemer i munnhulen. Dyr er utrolig flinke til å skjule at de har vondt i tennene.

Her på Kjæledeggen Dyreklinikk bruker jeg alltid litt tid på å motivere nye valpeeiere til å starte med tannpuss. Selv om det finnes gode tyggebein, tannfôr og andre hjelpemidler, er det ingenting som kan erstatte daglig tannpuss. Hvis dere klarer å etablere gode rutiner før valpen fyller 5 mnd er det gode sjanser for at dere vil fortsette livet ut. En ekstra bonus er at du samtidig venner valpen til at du får lov til å undersøke munnen. Dette må øves på, og faller ikke naturlig verken for valper eller kattunger. Tannpuss forebygger også tannstein og tannsykdom hos katter, selv om det er litt mer krevende å lære dem opp, er det absolutt mulig.

Når det gjelder gnagere og kanin er det ikke tannpuss, men MYE høy som gjelder. Spiser disse dyrene for lite høy vokser tennene for raskt og de blir skarpe og vonde, de kan faktisk danne en bro over tunga. Da bruker jeg spesialutstyr for å slipe og raspe tennene i narkose.