tannbehandling

Tannbehandling

Klinikken har ekstra kompetanse på tenner. Vi har gjennom flere år bygd opp kompetanse og investert i kostbart utstyr. Vi har nå både tannrøntgen og gassanestesi tilgjengelig på tannrommet. Røntgenbilder av tenner brukes for å vurdere tannhelsen hos dyret, akkurat som når vi er til tannlegen. Det er også et uvurderlig hjelpemiddel ved trekk av knekte tenner, for å være sikker på at man har fått ut hele roten. Vi utfører tannbehandling på både hund, katt, kanin og gnagere. Vi har egne modeller av tennene til hund og katt som vi bruker ved borring og trekking. Modellene er også fine til å forklare deg som eier hva vi skal gjøre. Du vil alltid få prisoverslag før behandling. En tannbehandling med tanntrekk kommer som regel på en plass mellom 2500-7000 kroner. Vi ønsker å formidle hva som ligger i prisen, slik at eier bedre kan forstå hvorfor tannbehandling koster penger: 

Vi har investert i topp moderne utstyr for å kunne utføre jobben skånsomt og effektivt. Både veterinær og dyrepleier har etterutdanning for å kunne gjennomføre anestesi og tannarbeid så behagelig og trygt som mulig. Selve inngrepet er krevende, særlig siden tennene hos dyr har mye lengre røtter enn hos mennesker. Ved tanntrekk må ofte deler av kjevebeinet borres bort, for å blottlegge roten/røttene. Akkurat som ved andre kirurgiske inngrep kan det bli behov for både skalpell og sutur. Stingene som sys i munnen skal ikke fjernes, vi bruker en spesialtråd som løser seg opp av seg selv i løpet av 2 ukers tid. Under inngrepet er dyret hele veien i full narkose, vi er i tillegg nøye med å bruke lokalbedøvelse og generell smertelindring. Det har stor effekt på hvordan pasienten føler seg etter behandling.

Ved tannbehandling hos oss er du sikker på at vi gjør vårt beste for at dyret skal komme seg gjennom inngrepet på en smertefri måte, at anestesien er så trygg som mulig, og at vi tar kontrollrøntgen for å sjekke at alt ser bra ut etter inngrepet. Du vil få informasjon om hva du skal passe på i de kommende dagene, om dyret kan spise tørrfôr eller ikke, det er blant annet avhengig av hva som har blitt gjort. Tannpasientene har normalt rask rekonvalesens, ofte er de tilbake i toppform få dager etter inngrepet. For noen har livskvaliteten steget flere hakk, kanskje er de smertefri for første gang på lenge. Det er verdt prisen.

Katten Tiger pusser tenner - Kjæledeggen Dyreklinikk  Ålesundi

Susann Remme lærte sin egen Tiger å pusse tenner. Han ble så flink at han til slutt tok over tannbørsten selv.

Forebyggende

Fokus på tannhelse og tannproblemer hos kjæledyr startet på slutten av 90-tallet. Det er et tankekors at over 90 % av alle tannproblemer blir oppdaget hos veterinæren. Etter behandling vil erfaringsmessig 90 % av eierne merke at dyret virker gladere og mer opplagt. Det er ikke vanlig at eierne merker noe før behandling, (bortsett fra dårlig ånde!). Dyr er utrolig flinke til å skjule at de har vondt i tennene.

Her på Kjæledeggen Dyreklinikk bruker vi alltid litt tid på å motivere nye valpeeiere til å starte med tannpuss. Selv om det finnes gode tyggebein, tannfôr og andre hjelpemidler, er det ingenting som kan erstatte daglig tannpuss. Hvis dere klarer å etablere gode rutiner før valpen fyller 5 mnd er det gode sjanser for at dere vil fortsette livet ut. En ekstra bonus er at du samtidig venner valpen til at du får lov til å undersøke munnen. Dette må øves på, og faller ikke naturlig verken for valper eller kattunger. Tannpuss forebygger også tannstein og tannsykdom hos katter, selv om det er litt mer krevende å lære dem opp, er det absolutt mulig.

Når det gjelder gnagere og kanin er det ikke tannpuss, men MYE høy som gjelder. Spiser disse dyrene for lite høy vokser tennene for raskt og de blir skarpe og vonde, de kan faktisk danne en bro over tunga. Da bruker vi spesialutstyr for å slipe og raspe tennene i narkose.